Ekipman

Bu tip bir yolculuğa hazırlanıp da, donanımdan bahsetmemek, racona çok ters düşer! Tura hazırlanırken bu araştırmayı yapmayan kim var ki...

Arkadaşlarım Bredt, Amie ve Olli ile beraber Şile Ovacık Köyü'nde.
Onların bisikletleri benimkinden iyiydi. Yükleri ise çok ağırdı.
Kimse bisikleti kötü/ağır diye mutsuz değildi. 
Bisikletle uzun bir yolculuk yapmak için çok iyi (ve pahalı!) donanımlara ihtiyaç olduğu kanısı epey hakim. Daha fazla harcama yaparak, yolculuk kalitesinin yükseltilebileceği algısı herkese yerleşmiş. Bu algı, kısmen doğru.

Bisiklet, ve yolculukta kullanılan ekipmanların dayanıklılık, konfor ve ağırlık parametreleri, bütçe arttıkça uzun ömür, rahatlık ve performanstan yana oluyor. Geniş bir bütçe, daha iyi ekipmanlarla seyahat etmenizi sağlayacaktır.

Allah’tan, bir bisiklet turunun "başarısının", donanımın iyi ya da kötü olmasıyla, neredeyse hiç bir alakası yok. Yampiri bir bisiklet, el yordamıyla toplanmış ekipmanlarla, pekala dünya turu atılabilir! Hatta "atılabilir"den fazlası var: bir sürü insan, "dandik" bisikletleri, ağır yükleri ile Asya senin Amerika benim haldır haldır geziyor! Bugüne kadar tanıştığım tur bisikletçilerinin arasından kimsenin, ekipmanı ile ilgili sorunlar dolayısı ile “başarısız” olduğunu da görmedim.

Ekipmanları mümkün olduğu kadar hafif seçmekte, sonsuz faydalar var. Ama kimse kendini kandırmasın: bisiklet ve ekipmanlar ne kadar hafif olursa olsun, rampada nefes nefese kalmanın önüne geçilemez. Ve yağmurda bisiklet kullanırken, teknoloji harikası gore-tex pantalon, ıslanmayı pek de engelleyemeyecek. Kısacası, makul olmak lazım.

Bence bisikletle seyahatin en büyük espirisi, yolculuğa başlayabilmek için, görece düşük bir bütçenin de  kafi olması.

Ekipmanları satın alırken birkaç şeye dikkat etmeyi öneririm:
1) Ekipmanın maliyeti, kurtarıyor mu? Mesela  5 günlük bir tur için, 100 liralık bir kamp ocağı alır, yemekleri kendiniz yaparak ucuza mal edebilirsiniz. Ama (yemek yenebilecek yerlerin sıklığına göre), 5 gün boyunca lokantalarda, ya da sandviç yiyerek, hem ocak masrafından, hem de yükten tasarruf edilebilir.

2) Hafiflik kaça mal oluyor? Bisikletinizi 500gram hafifletmek için 500 lira vermek yerine, başka ekipmanlara konsantre olmak faydalı olabilir. Mesela, 4kg'lik bir çadırı, ekonomik bir şekilde ultra-light bir çadıra yükseltebilirsiniz. Ya da yanınıza alacağınız seyahat kitaplarının ağırlığı 1.5kg ise, bir Amazon Kindle, 150 liraya sizi bu yükten kurtarabilir.

Ne kadar pahalı ekipmanınız olursa, bunların çalınmasından o kadar endişe edecek, ve bisikletinizi gönül rahatlığı ile sağa sola park edemeyeceksiniz. Hırsız gelecek korkusu ile, bisikletin başında nöbet tutmak istemiyorsanız, malzemelerinizin bir kısmını baştan gözden çıkarın. Çünkü bisiklet turlarında, eşyalar ve bisiklet çalınabilir. Bu böyle.



Kendi ekipmanlarımı şöyle özetleyebilirim: Full kamp yükü ile seyahat ediyorum, bisikletim orta sınıf sayılabilir, ekipmanlarımın bazıları ultralight, ama ağır malzemelerle de pekala gayet güzel yolculuklar yaptım. Tanıdığım diğer bazı bisikletçilere göre, daha minimalist takılıyorum. :) Listemde hafiflik adına vazgeçtiğim fazla bir kalem  yok, ama ön bagaj çantalarına ihtiyaç duymayacak kadar az eşyam var.

Aşağıdaki listede hem kendi malzemelerimi, hem de (ucuz) alternarifleri  yazdım.




Bisiklet ve üzerindekiler: Bisiklet için fazla bütçeniz yoksa sakın üzülmeyin! Orta halli bir bisikleti, fazla masrafa girmeden, pekala binlerce kilometre yapacak bir kamyona çevirebilirsiniz! Mümkünse, arıza çıkartma ihtimalini berteraf etmek için, süspansiyonlu çataldan kurtulun. Patlamaz lastikler alın. Gidona, ergonomiyi artırmak için boynuzlar takın, bu da çok ucuza halloluyor. Başlangıçta, başka birşeye de gerek yok.

Bisiklet
Sedona 311 (2009 model)
İlk bisikletim, ve çok memnunum. Tek değişen mekanik donanımı, 34’lü arka kaset (megadrive dişlisi var)

Başlangıç için, kadrosu boyunuza uygun, bagaj takılabilen (ya da kredi kartı turculuğu yapacaksanız gerek yok) herhangi bir bisiklet yeterli. Eğer Doğu'ya gidecekseniz, 26" jantlar daha makbul (yedek iç lastik bulma açısından).
Sele
Brooks B17
Brooks seleleri, insanın kıçının rengini (kızıla ve sonra da mora doğru) değiştirmeleri ile meşhur. İlk bin km boyunca poponun şeklini aldıktan sonra, bu seleler, kıvrımlarınıza terlik gibi oturuyor (o ne demekse). Şimdilerde aramız daha iyi, ama başlangıçta (ilk bin km) işler yolunda gitmiyordu (Ah, Kıçımın dili olsa da konuşsa)!. Arkadaşlarım Amie & Olli’den armağan!!!
Lastikler
Schwalbe Marathon
Marathon'ların özelliği çok güç patlamaları. Eğer bisikletinizde bir değişiklik yapacaksanız, lastiklerden başlayın. Patlak tamiri hiç de eğlenceli olmuyor. Schwalbe’den daha ucuza (bkz Continental, Maxxis) sağlam lastikler var. Marathon Plus/Mondial, anca Pamir Otoyolu’na çıkacaksanız gerekli bence.
Bagaj
Markasız
Eğer yükünüz <20kg ise, Tubus’a gerek yok. Ama eğer 20kg’den ağır taşıyorsanız, bagajı sağlamlaştırmayı (ya da daha iyisi ağırlığı azaltmayı) düşünmelisiniz.
Heybeler
Ortlieb Rear Classic
Dağ gibi para gömülecek bir ekipman daha. Ortlieb’lerden çok memnunum, söylenecek birşey yok. Dipsiz kuyu kadar derinler, ve su geçirmiyorlar.  Ama çok pahalılar. Evvelsen,  35 liralık Çin işi kahverengi heybelerden kullanıyordum, gayet de idare ediyorlardı. Yağmur mevsiminde seyahat etmeyecekseniz Ortlieb’e hiç gerek yok. Diğer bir alternatif bkz: kitty litter pannier
Gidon Çantası
Ortlieb Ultimate5
Pek de memnun olmadığım bir ekipman. Açması kapaması zor, bir de kapağı biraz aşağı bombe yaptı. Üstelik pahalı. Fotoğraf makinası ve diğer elektroniği saklamak için çok güvenilir, ama bugün tekrar gidon çantası alsam bir de Vaude’yi denerdim.
Elcikler
Ergon GP3
Bu bayağı önemli bir donanım: elleriniz uzun yolculukta, ergonomik bir şekilde desteklenmez ise, sinir sistemi ile ilgili sağlık sorunları yaşanabilir. 10 günlük Bartın yolculuğumda, Karpal Tünel sendromunun başlangıç belirtilerini hissetmeye başlamıştım. Sonunda, kelebek gidon ile arasında çok kararsız kaldıktan sonra Ergon’da karar kıldım. Bu konudaki izlenimkerimi paylaşmaya devam edeceğim.

Kamp
Bura en sevdiğim başlık! Eğer turistik olmayan bölgelerde, birkaç günden uzun turlar yapacaksanız, kamp yapmayı ciddi ciddi düşünmelisiniz. Kamp yapmanın çok keyifli olmasını bir yana bıraktım; herhangi bir otele uzak olabilirsiniz, ya da varmayı planladığınız otele vaktinde (gün içinde) varamayabilirsiniz/varmak istemeyebilirsiniz.  Yorulduğunuz zaman, istediğiniz yerde sürüşü durdurmak öyle konforlu ki.

Böyle bir mağara bulacak kadar şanslı iseniz, geceyi
çadırda geçirmenize gerek kalmayabilir.

Eğer, doğada yalnız kamp yapmaktan çekiniyorsanız (wild camping) (çekinecek birşey yok), o halde buyrun köylerde, muhtarın size göstereceği tarlada kalın, camiilerde kalın, benzin istasyonlarında kalın... Sıkıntı yok!
Bütün bu yazdıklarım, sizi kamp yapmaya ikna edemediyse, belki “beleş” kelimesi fikrinizi değiştirebilir.



Çadır
MSR Hubba
Hubba’dan önce, Husky Bizam kullanıyordum. Fiyatına göre çok iyi bir çadırdı, değiştirip değiştirmeme konusunda çok kararsız kaldım. 3kg’ye yakın ağırlığı vasat, iç hacmi geniş, polleri/tentesi sağlam, rengi yeşil (kamufle), tamir kiti var, free standing (betona kurulabiliyor), ve tavanı, içinde oturmak için kafi miktarda yüksek... Bizam’ı herkese tavsiye ederim. Ama doğrusu ona da gerek yok; çok çok yağışlı bir mevsimde seyahat etmeyecekseniz, 35 liralık Carreffour çadırları da (ağır mağır, ama) işinizi görür.

Öte yandan çıtayı yükseltmek istiyorsanız Hubba’ya bakabilirsiniz. Henüz gerçek dünyada kullanmamış olsam da, 1.5kg’lik ağırlığının (çok iyi bir rakam), iki karışlık iç hacminin klostrofobisini unutturacağını umuyorum. İki/üç kişilik versiyonu, bisikletgezgini’nde var.
Mat
Hebe
Şişme matları güvenilir bulmadığım için, eski usül dürüm mat kullanıyorum.
Uyku Tulumu
Deuter TrekLite 300
Yaz kampları için, süpermarketlerde satılan uyku tulumları yeterli. Ama 2000 metrede kamp yapacaksanız, yazın bile ayağınızı denk alın :)

TrekLite, kaztüyü bir uyku tulumu. Eski tulumum Loap St.Alpine (konfor bölgesi -2, sentetik, ve 2.2kg’lik tank gibi bir tulum), bu yolculuk için fazla sıcak gelecekti. Daha ortalama bir iklime uygun olan Deuter’i tercih ettim. Bir de kaztüyü olması sayesinde, TrekLite, bana en az yarım heybelik yer kazandırdı. (gece üşümemek için, tok yatılması, tuvalete gidilmiş olunması, alkol alınmamış olması, ve yatmadan önce sıcak bir çay (oralet/kakao) içilmesi faydalı olacaktır. Ayaklar ve yüzden ısı kaybı yüksek olur; kalın çoraplar / şapka faydalı olacaktır.)
Çarşaf
Decathlon
Kaztüyü uyku tulumlarında, tulumu yıkamak güç olduğu için (sentetik tulumların aksine, kaztüyü tulumlar ASLA ıslanmamalı!), ipek çarşaf kullanmak yararlı oluyor. Decathlon'da ucuzu var. Ayrıca bu çarşaflar hafif, ve tulumun ısı kondisyonunu artırıyorlar.
Kafa Lambası
Petzl Tikkina2
Evvelden, Karaköy'den 5 liraya aldığım kafa lambalarını kullaniyordum ama, ordan edindiğim 2 kafa lambası da daha ilk pillerinin sonunu göremeden bozuldular. Petzl uzun ömürlü ve kafi özelliklere sahip bir lamba. Kampta çok ihtiyaç oluyor.

Şişme Yastık
Tchibo
Hemen her turcunun, bulundurulması çok da zorunlu olmayan birkaç konfor donanımı var. Şişme yastık da benim vazgeçmediğim konfor donanımım!!!! (Sinan & Esra'dan hediye)


Tamir
Bisiklet turlarının her anının
manyak süper keyifli geçtiğine inanıyor olamazsınız.

Bisiklet tamirinden pek anlamıyorum, dolayısı ile aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duymazsam bayağı hayırlı olacak . Bende şunlar var:

Temel Tamir Seti

·         3 yedek iç lastik (26” jantlarınız ve Schwalbe Marathon’larınız varsa, 1 yedek iç lastik de yeter)
·         Levyeler
·         Yama seti
·         Zımpara
·         Bali
·         Pompa
·         Alyan Anahtarı
·         Duck tape, ve cırt bant
·         Ufak bıçak
Kullanmamayı Hayal Ettiğim Edevat


·         Zincir sökme anahtarı
·         Kaset sökme anahtarı
·         Jant teli sökme anahtarı
·         Yedek jant telleri


Giyim
Çok minimalist olduğum bir alan :) Yolda üzerimdekiler  dahil, tamamı aşağıdaki gibi


Yaz Dönemi İçin Giyim (üzerimdekiler dahil)

·         Kask (bunun yerine muhtemelen geniş kenarlıklı bir şapka kullanacağım; trafik kazalarından ziyade UV ışınlarından tırsıyorum
·         Eldiven
·         Tayt x2 (Decathlon)
·         Bisikletçi tshirti, kısa kollu x2
·         Şort (Decathlon)
·         Şort, pantalona çevrilebilen (Decathlon)
·         Sandaletler (Decathlon)
·         Reflektif güvenlik yeleği (Karaköy)
·         Alt & üst termal içlik (bu hem gece pijama niyetine kullanılabilir, hem gündüz soğuk havalarda, hem de kent gezerken, bisikletçi forması giymek istemediğim, daha sivil olmak istediğim zamanlar için ideal. çabuk kuruyor olması da cabası) (Thermarest)
·         Mini çorap x1
·         Merino yününden çorap (bu çoraplar asla kokmadığı için, misafirliğe gidilince ev sahibini çok memnun ediyorlar) x1
·         Buff
Soğuk önlemleri

·         İnce polar (Decathlon)
·         Neopren eldivenler
·         Yağmurluk (Decathlon)
·         Ekstra kalın yün çoraplar (Decathlon)
Başlangıçta ayakkabı giymeyeceğim, havalar soğuyunca Erzurum’dan falan almayı düşünüyorum. Ayrıca ince poların yetersiz kalması durumunda, orta katmanı bir kat daha polarla güçlendirmem gerekebilir. Ayakkabıları sudan korumak için galoş bulunduruyorum.

Temizlik (Bana "hijyen kerem" diye boşa dememişler)

Temizlik & Bulaşık

·         Havlu – MSR’ın yolculuk havlusu, neredeyse yer kaplamıyor, çabuk kuruyor.
·         Sünger & Sabun (bulaşık için) (arada vücudum için!)
·         Diş fırçası & macunu (seyahat tipi)
·         Selpak / ıslak mendiller
·         Kulak çubukları
·         Lens solüsyonu
·         Tırnak makası 
·         Dudak kremi / arko 
·         Traş bıçağı 


Yemek
Makarnadan fazlası mümkün!

Ocak
Primus Optimus
Piyasanın en iyi ocaklarından biri. Pompası plastik değil, o yüzden daha güvenilir. Ateşi harlamak yerine fısır fısır yakabiliyorsunuz. Pislenme sorunu nispeten az. Mazot dahil hemen her türlü yakıtı yakabiliyor (mazot çok dumanlı olduğu için acil durumlar hariç kullanılmamalı. Bu ocağı, Doğu'da ispirto ya da kartuş bulmak güç olabileceği için tercih ettim, ama bunun yerine çok ucuza basit ispirto ocakları cola kutusundan yapılabiliyor- internette aratın :).

Bazı akşamlar yemeği odun ateşinde yapıyorum, bu durumda kolaylık olması için bir mum taşıyorum.
Tabak Çanak

Ufak bir tencerem var (.75l) Boşken, içine ocağı sığdıramıyor olmam çok kötü. Dikkat tencereniz teflon ise (teflon iyi bir fikir olmayabilir, outdoor için), mutlaka tahta kaşık kullanın; teflona metal sürtmemeli.

İsimsiz plastik tabak ve bardak.

Kase (içine yemek sıvı...vs konabiliyor, kesme tahtası olarak kullanılabiliyor, ve katlandığı zaman yer kaplamıyor)

Tahta kaşık

Kibrit & Çakmak
Termos
Koçtaş
Bu, ağırlık/hacim dolayısı ile vazgeçip vazgeçmemekte kararsız kaldığım bir donanım. Sonunda vazgeçmedim! Neden? 1) Soğuk kış gecelerinde sabaha karşı üşünürse, geceden yapılmış sıcak çay termostan içilir, üşüme kesilir. 2) Soğuk suyu soğuk muhafaza eder. 3) Köy kahvesinden sıcak suyla doldurulan termos sayesinde, wild-camping yaparken makarna suyunun kaynama süresinden tasarruf edilir.
Yiyecek
Bakkal
Fotoğraf filmi kapsüllerinde baharatlar
Sıvı yağ (akmaya karşı korumalı kapta)
Makarna, sebze, konserve yiyecekler, çay...

Devamlı aynı şeyleri yemek istemiyorsanız, özellikle sebze yemeklerini yapmayı öğrenmenizi tavsiye ederim. Ton balıklı makarna bir yere kadar!



Elektronik

Fotoğraf Makinası
Canon 550d + 18-55lens + 50mm f1.8lens
Fazlası ile ağır, ve ibadet yerleri gibi sessiz olmak istenilen yerlerde denklanşör çok gürültülü geliyor. Ayrıca çok dikkat çekiyor. Bundan dolayı, bir de kompakt makina taşıyorum.

Telefon
Nokia 5110 Xpressmusic
Bu kadar basit bir telefonun şarjının bu kadar kısa gitmesi gerçek bir facia. Radyosu ve mp3 çalma özelliği, bir de iştah açıcı rengi dışında bir özelliği yok.
Elektronik Kitap
Amazon Kindle3
En verimli yatırımım! 1) Onca kitabın ağırlığından kurtuldum. 2) Turist rehber kitapları & haritalar yüklenebiliyor. 3) Şarj 1 aya kadar gidiyor. 4) Internete girip basit bir arayüz ile email atmak mümkün. 5) Fiyat ucuz. Tek sorunu, ekranı kırılmaya karşı hassas. İyi kollamak lazım.

Harici Hard Disk
750GB
Su geçirmeyecek şekilde, hava baloncuklu plastiklere sarılı.
Şarj

Sadece şu kadarcık elektronik malzemenin şarj cihazları, hatrı sayılır yer/ağırlık gideri anlamına geliyor. Solar şarj cihazlarını gereksiz bulduğum için, o tip şeyler taşımıyorum.

Diğer

Fotoğraf Albümü

Yolda tanıştığım insanlara göstermek için ilginç olabilir
Haritalar & Pusula


Pasaport

su geçirmez folyo içinde + ayrı bir yerde fotokopileri.

Kilit

Bisikleti sağa sola bırakmayı seviyorum, içimin rahat etmesi için de iyi (=ağır) bir kilit edindim.
İlkyardım çantası

Temel pansuman malzemesi, gazlı bezler, aspirin, strepsils, gıda zehirlenmesine karşı ilaç.



-----------------------------
YOLCULUK SONU GÜNCELLEMESİ
-----------------------------


3 ay ve yaklaşık 2200km bisiklet yolculuğu sonunda, şu sonuçlarla karşınızdayım


Bisiklet: [Sedona 311] Yolculuğun sonunda ağır bakıma ihtiyaç duysa da, fazla problem çıkarmadı. Kadroda ciddi bir problemim var, ama bu, geçtiğimiz senelerde yaptığım bir kazadan kaynaklı - yolculukla alakası yok. Bisikleti şehirlerarası kullanmaya devam ediyorum.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, başka bir bisiklete ihtiyaç duymazdım. 8/10 veriyorum.


Sele: [Brooks B17] Hemoroid olmama sebep olduğundan şüphelensem de, Brooks'u çok seviyorum. Hemoroid'den sonra Selle Royal'ın jelli bir selesini kullandım. Sürüş zevkini öyle kötü etkiledi ki, götümü yeniden patlatmak pahasına da olsa, Brooks'u geri taktım.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, yine Brooks kullanır, ama hemoroid korkusundan sık sık mola verirdim. 9/10 veriyorum.


Lastikler: [Schwalbe Marathon] Sıkıntı yok, lastikler aşağı yukarı 6bin km'deler, nadiren patlıyorlar.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, paraya kıyıp Plus alabilirdim. 7/10 veriyorum.


Bagaj: [Markasız] Bagaj bu yolculuğa dayandı, problem yok.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, ve yolculuk 2 aydan uzun sürecek olsaydı, Tubus alırdım.


Heybeler: [Ortlieb Rear Classic] Çok iyiler.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 9/10 veriyorum.

Gidon Çantası: [Ortlieb Ultimate5] Barışmamız biraz sürdü,  açma kapama mekanizmasına alıştıktan sonra sorun yok. Omuz askısı kullanışsız. Yeni modellerin mıknatıslı kapakları güzel.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. Fakat 5/10 veriyorum. Bu fiyata daha iyi performans olmalıydı.

Elcikler: [Ergon GP3] Sıkıntı yok.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 8/10 veriyorum. Kelebek gidon ile kıyaslama şansım olmadı, belki kelebek daha da iyidir.

Çadır: [MSR Hubba] Kurulumu çok kolay, hafif, yaşam alanı bana yetti. Poller biraz daha kısa olabilirdi, heybeye zor sığıyor. İçerideki yan cepler küçük biraz. İç tente fermuarı kalitesiz. Çadırı korumak için, matımı, çadırın içine değil ALTINA yerleştiriyordum. Ek taban koruması pahalı, çadırcılarda ucuza benzerini yaptırabilirsiniz.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 7/10 veriyorum. Yeni modelinin rengi kırmızı oldu maalesef, o yüzden sıfırı pek alıneybıl değil.

Mat: [Hebe] Dayanıklı ucuz markasız bir mat, işini iyi yaptı. Fakat konfor adına, gelecek sefer z-lite denemeyi düşünüyorum.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım,  konforu biraz daha iyi olabilir diye, z-lite alırdım. Yine de 8/10 veriyorum bizim Hebe mata, 15 liraya iyi iş çıkarttı.

Uyku Tulumu: [Deuter TrekLite 300] Sıkıntı yok, dikişlerden çok az kaz tüyü attı. Ayak bölgesinde gayet makul izolasyon vardı -bence-. Boyun büzgüleri, soğuk havada çok işe yarıyor. Fermuar arada takılıyor, ama sağlam. Cırt cırtlar sağlam.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 8/10 veriyorum.

Çarşaf: [Decathlon] Hor kullandığım halde yırtık mırtık yapmadı.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 9/10 veriyorum.

Kafa Lambası: [Petzl Tikkina2] İyi performans, sorun yok.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 9/10 veriyorum.

Şişme Yastık: [Tchibo] Birinci ayda patladı. Gereksiz.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, yanıma almazdım.

Ocak: [Primus Optimus] Eeeeeeeh. Yakıt endişesi olmadan seyahat etmek iyi. FAKAT. 1) Benzin yakmak sağlığa zararlı. 2) Benzin modunda ocağı kısık yakmak nispeten güç. 3) Ocak yer kaplıyor. 4) Benzin modunda ocağı kapadıktan sonra, ocağı sökerken biraz sıvı benzin akıyor. 5) Bir sürü ufak yedek parça taşımak lazım. 6) Benzin/bütan arasında memeyi değiştirmek gerekiyor.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, farklı bir pişirme sistemini (Tangria) ciddi ciddi düşünürdüm. Primus hem epey pahalı, hem de mucizeler yaratmıyor. Bu fiyata 4/10.

Katlanan tabak: çok kullanışlı tavsiye ederim.

Termos: [Koçtaş / Ferriono Extreme] İlk aldığım ufak Koçtaş termos, sıvıyı sıcak tutuamiyordu. Birinci haftada Koçtaş termostan kurtuldum. Sinan & Esra'dan armağan Ferrino Extreme termos, problemimi çözdü, kapasitesi de yeterli.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 9/10 veriyorum.

Elektronik Kitap [Amazon Kindle3] Harika bir cihaz bu. Mail yazmanın güç olması dışında sıkıntı yok. Fiyat iyi.
Eğer tekrar yola çıkacak olsaydım, aynen devam ederdim. 9.5/10 veriyorum (en yüksek puanım!).





Kıyafet yorumları:
Decathlon'da üç tip tayt var. Pahalı, orta, ucuz. Bende pahalı (turuncu pedli) ve orta (kırmızı pedli) taytlardan vardı. Kırmızı pedli tayt (orta), turuncu (pahalı) pedliye göre BARİZ daha rahat.

Decathlon'daki şorta çevrilebilen pantalonlar çok kullanışlı, fiyat de makul.

Sandaletler (Decathlon) çok iyi fikir: sandaletle bisiklet kullanmak çok keyifli.

Çorap miktarım şöyle:
2x mini çorap
1x merino yünü çorap
1x ekstra kalın yün çorap (Decathlon)
Kış yolculuğu için daha az çorap kurtarmaz.

Kalın polar (Decathlon). İnce polar kurtarmaz.
Novadry ayakkabılar (Decathlon).


Traş bıçağı taşımaktan vazgeçtim, gerek yok.

"Keşke alsaydım" dediğim ekipman: Trekking için sırt çantası. Bir de, yola çıkmadan önce, kaset sökme anahtarını denemiş olmak isterdim. Yanımda taşıdığım baharat miktarını zamanla artırdım; özellikle kekik, yemeklere acayip lezzet katıyor.

2 yorum:

  1. En üstteki foto Ovacık- Volkan Etmangal'ın önünde =) Bizim Enduro etkinliklerindeki ana kamp alanımız =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet!!!!! Çok güzel bir yer orası. Sahibi de demişti ki "bazen buraya motorcular gelir yerler içerler". Demek sizdiniz onlar ehehe :)

      Sil